Vis det fulde website

MedWatch

Sundhedsplatformen bytter rundt på stofskiftemedicin

Endnu engang har Sundhedsplatformen givet problemer med medicinering. Denne gang ændrer it-systemet et medicinpræparat til et andet.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det har allerede været skyld i fejldoseringer af medicin til hundredvis af patienter i Region Hovedstaden og Sjælland. Og nu har endnu en fejl i det udskældte it-system Sundhedsplatformen ført til problemer med medicinering. Denne gang er det patienter med stofskiftesygdomme, som er i farezonen. Det skriver DR P4 København.

"Der har været forfærdelige katastrofer tidligere, hvor Sundhedsplatformen har sendt forkerte recepter til apotekerne eller selv har ændret på doseringen. Vi troede, at det var overstået, men så opstår der nye fejl. Det her er dråben," siger overlæge og regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden, Jacob Rosenberg (LA), der længe været yderst kritisk over for Sundhedsplatformen, til DR P4 København.

Fejlen, som 7. august blev meldt ud i en skrivelse fra Region Hovedstadens Akut Patientsikkerhedsteam til ledelserne på hospitaler i Region Hovedstaden og Sjælland, omhandler lægemidlerne Eltroxin og Euthyrox, som man giver til patienter med lavt stofskifte.

Af skrivelsen fremgår det, at der er risiko for, at Sundhedsplatformen hos enkelte ambulante patienter kan ændre ordinationen, så patienten tror, at hun eller han skal have Eltroxin, men i stedet får Euthyrox. Man skriver samtidig, at fejlen er konstateret hos 14 patienter i Region Hovedstaden og Sjælland.

De to lægemidler har godt nok det samme indholdsstof, men de kan give forskellige bivirkninger, forklarer Birte Nygaard, der er overlæge og klinisk lektor på endokrinologisk afdeling på Herlev Hospital.

"Der har tidligere været patienter, som klagede over, at de fik det dårligt, hvis de fik det ene præparat frem for det andet," siger Birte Nygaard til DR P4 København.

Hun understreger, at det kun er en meget lille del af patienterne, der risikerer bivirkninger, og at det vigtigste er, at patienterne har fået medicinen.

"Det kan selvfølgelig godt genere nogle patienter, men det er ikke en medicinkatastrofe, sådan som vi har set med andre fejl med Sundhedsplatformen, hvor patienter har fået medicin i for høj eller lav dosis," siger Birte Nygaard.

Formand for Region Hovedstadens Akut Patientsikkerhedsteam, Kristian Antonsen, forklarer, at der er taget hånd om problemet.

"Så snart vi opdagede fejlen, blev den rettet, så den ikke optræder igen," forsikrer han.

Han forklarer desuden, at man har fundet de 14 berørte patienter ved at gennemgå alle lister over relevante ordinationer, og ingen af dem har oplevet bivirkninger.

"Det er vigtigt at understrege, at alle patienter har fået det samme indholdsstof. Så det er den samme tablet, de har fået, men med en lidt anden bivirkningsprofil. Man kan altså få nogle andre bivirkninger, men det har vi ikke registreret i de her 14 tilfælde," forklarer Kristian Antonsen.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af DR København.)

Selskabet bag Sundhedsplatformen har tjent nærved en kvart milliard i Danmark

Fejl i Sundhedsplatformen har ført til mangler på patienters medicinkort

Fem partier kræver handling efter læk af sundhedsdata

Eksperter er rystede: Danske patientdata ender i USA 

Mere fra MedWatch

Job

Se flere jobs