Vis det fulde website

MedWatch

GSK tilbagekalder mavesyremedicin efter fund af kræftfremkaldende stoffer

Efter fund af urenheder med et potentielt kræftfremkaldende stof i medicin mod halsbrand, trækker firmaet bag, britiske Glaxosmithkline, nu midlet tilbage fra alle markeder for ”en sikkerheds skyld”. Den danske Lægemiddelstyrelse har allerede gjort det samme.

Fourening med potentielt kræftfremkaldende stof i medicin mod halsbrand får britiske Glaxosmithkline til at trække ellers populært middel mod halsbrand tilbage. | Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix

Med øjeblikkelig virkning trækker det britiske medicinalfirma Glaxosmithkline medicinen Zantac mod for meget mavesyre tilbage fra alle markeder verden over, hvor firmaet sælger det ellers hyppigt anvendte lægemiddel.

Det sker får dage efter, at FDA, de amerikanske lægemiddelmyndigheder, har fundet "uacceptabelt høje niveauer" af urenheder i Zantac, der sælges i stor stil i håndkøb på apoteker og i butikker.

Konkret er det tale om forurening med stoffet N-nitrosodimethylamin (NDMA), der på baggrund af dyrestudier mistænkes for at være kræftfremkaldende.

Det skriver Reuters.

Den danske Lægemiddelstyrelse tog allerede i sidste måned affære, da de første indikationer på forurening kom frem.

Medicin, der som Zantac indeholder stoffet ranitidin, var forurenet, og det fik styrelsen til at tilbagekalde og advare mod køb af al medicin mod mavesyre og halsbrand, der indeholder stoffet fra danske apoteker og butikker med håndkøbslægemidler.

Lægemiddelstyrelsens hurtige aktion kom kun en uge efter, at FDA fandt urenheder i Zantac, men her fra franske Sanofi.

Fundet af urenhederne i medicinen er gjort, efter der sidste år blev fundet tilsvarende urenheder i blodtrykssænkende medicin med indholdsstoffet valsartan. Som følge af den sag har myndigheder verden over indledt undersøgelser af andre typer medicin for lignende urenheder.

Konkret har FDA bedt ranitidin-producenter om at teste niveauerne af urenheden og sende prøver af deres produkter til undersøgelse hos FDA.

Schweiziske Novartis stoppede som følge heraf al global distribution af ranitidin-stoffer i sidste måned, og i sidste uge sluttede Walmart Inc sig til apotekerkæderne CVS Health Corp, Walgreens Boots Alliance og Rite Aid Corp om at stoppe salget af over-the-counter medicin mod halsbrand, der indeholder ranitidin.

Også Canadas sundhedsmyndigheder har bedt producenterne af lægemidlerne stoppe distributionen, efterhånden som de samler flere oplysninger. I sidste måned trak regulatorer i Hong Kong fire produkter tilbage fra markedet, mens 13 produkter indeholdende ranitidin er blevet tilbagekaldt i Irland, ifølge Reuters.

Lægemiddelstyrelsen tilbagekalder mavesyremedicin efter fund af kræftfremkaldende stoffer

FDA finder kræftfremkaldende stof i Sanofi-lægemiddel 

Mere fra MedWatch

Job

Se flere jobs