Vis det fulde website

MedWatch

AH Diagnostics har fundet en vej gennem coronakrisen: "Vi kommer i hvert fald ikke ud på den anden side med et tab"

Aarhusianske AH Diagnostics står stærkere end før pandemien efter en omstilling under coronakrisen, siger selskabets adm. direktør. For andre diagnostik- og laboratoriefirmaer har krisen været hård, og brancheforeningen Dialab peger på, at kun selskaber med coronarelaterede produkter på hylderne holder skinnet på næsen.

For diagnostik- og laboratorievirksomheden AH Diagnostics fra Tilst ved Aarhus lå salget af reagenser til at oprense virus tidligere på et meget beskedent niveau.

Men det har coronakrisen ændret godt og grundigt ved.

For mens salget af selskabets andre produkter ramte en mur, da samfundet lukkede ned i foråret, så eksploderede efterspørgslen på netop de reagenser, som AH Diagnostics havde på hylderne.

"Det er der, vi har vores forretning i øjeblikket, og hvor vi har oplevet en meget stor vækst. Som det eneste produkt overhovedet," fortæller adm. direktør Niels Stampe Rüdiger.

Det var særligt nedlukningen af laboratorier på universiteter og hospitaler, som fik betydelig påvirkning af salget af AH Diagnostics' øvrige produkte.

"Fra det øjeblik skete der et væsentligt fald i de dele af vores produktsortiment," siger Niels Stampe Rüdiger.

Siden har AH Diagnostics levet af salget af corona-reagenser, som selskabet leverer til hospitaler landet over.

"Vi har heldigvis været en af de få, der i stort set hele perioden har været leveringsdygtige på det her produkt, som er essentielt for de test," forklarer direktøren.

Mens salget af forbrugsvarer stadig er negativt påvirket, er kunder fra især udlandet begyndt at købe flere instrumenter fra AH Diagnostics, og derfor står virksomheden samlet set stærkt på trods af krisen.

Alt andet end coronarelaterede test og behandlinger har været nedprioriteret, og det kan naturligvis mærkes på både salg og service af udstyr.

Henrik Lundgaard Sedenmark, sekretariatschef i Dialab.

"Nogle af instrumenterne bruges til coronatest, mens andre ikke gør. Men vi kommer i hvert fald ikke ud på den anden side med et tab," siger Niels Stampe Rüdiger.

Uforudsiglig fremtid

Mens den fleksible omstilling og coronareagenser på varelageret både har reddet og styrket AH Diagnostics, så er det i øjeblikket svært for brancheforeningen Dialab at tegne et generelt billede af diagnostik- og laboratorie-industrien.

Mens nogle virksomheder har været lukket helt ned, har andre ligesom AH Diagnostics haft travlt med at levere reagenser men også værnemidler og andre produkter, som bruges til corona-behandling og -diagnostisering.

Derfor er branchen delt i to lejre, og den nærmeste fremtid er usikker for alle, forklarer Henrik Lundgaard Sedenmark, der er Dialabs sekretariatschef.

"Det kan virkelig gå mange veje, for vi kigger ind i et meget broget billede i øjeblikket," siger han.

Hvis der skulle være et generelt billede i branchen, er det tendenser til manglen på nye ordre. Det gælder især hos de virksomheder, som leverer til universiteter, der kan være store kunder for Dialabs medlemmer.

Her oplever Henrik Lundgaard Sedenmark, at virksomhederne ikke har fået nogen nye ordre hele foråret.

"Det kommer de næppe til at kunne indhente senere," fastslår han.

"Hvis du har haft nogle værnemiddel- eller coronatest-produkter på hylden og været så heldig at have mulighed for at levere dem til det offentlige, så står du bedre og kan nok holde skinnet på næsen. Så kan du måske udligne tabet på andre produkter eller måske få en lille fremgang. Men på den lange bane risikerer de selskaber, at det er en kortsigtet glæde," uddyber Henrik Lundgaard Sedenmark.

Vi står nu klar til fremtiden med et helt andet udvalg af produkter, end vi gjorde før marts, så vi kan levere til helt andre typer af kunder, end dem vi havde før.

Niels Stampe Rüdiger, adm. direktør i AH Diagnostics.

Ifølge sekretariatschefen har alle de traditionelle markeder og produkter for laboratorie- og diagnostikselskaberne været påvirket negativt under pandemien, da andre virksomheder og offentlige institutioner, som bruger diagnostik- og laboratoriebranchens produkter, har været ramt hjemsendelser eller helt lukket ned.

"Selv de virksomheder, der sælger til regionerne og sygehusene, har kunnet mærke det, fordi ikke-hastende behandlinger og operationer har været udsat. Alt andet end coronarelaterede test og behandlinger har været nedprioriteret, og det kan naturligvis mærkes på både salg og service af udstyr," siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

Direktør Niels Stampe Rüdiger fra AH Diagnostics genkender det generelle billede af en broget fremtid for branchen.

"Det er der ingen tvivl om, og det er derfor, man skal være meget omstillingsparat," siger Niels Stampe Rüdiger, der ser positivt på den kommende tid grundet den fortsat stigende efterspørgsel på coronatest - men også fordi, AH Diagnostics allerede har omstillet hele virksomheden som følge af pandemien.

"Vi står nu klar til fremtiden med et helt andet udvalg af produkter, end vi gjorde før marts, så vi kan levere til helt andre typer af kunder, end vi havde før," forklarer topchefen. 

Blandt andet har AH Diagnostics fået et større udvalg af de instrumenter til forskning, som virksomheden kan afsætte, hvor forskningen er åbnet op igen, hvilket særligt er i lande, der har færre restriktioner end Danmark.

Diagnostikfirma udlåner gratis udstyr til coronatest: "Det handler om samfundsansvar" 

Diagnostikselskaber går glip af mulige kunder på aflyst branchemesse

Diagnostikselskaber har efterspurgt udstyr til coronatest på lager, men kan ikke få lov at hjælpe: "Vi får intet svar"

Modtag nyhedsbreve fra MedWatch

OBS: Det er gratis at modtage nyhedsbrevet.

Mere fra MedWatch

Job

Se flere jobs