Vis det fulde website

MedWatch

WHO-chef: Coronavaccine kan være klar ved udgangen af i år

Chefen for Verdenssundhedsorganisationen WHO udtrykker håb om, at en vaccine mod coronavirussygdommen covid-19 kan være klar inden året rinder ud. Han opfordrer samtidigt til solidaritet og lederskab blandt verdensmagterne.

"Vi har brug for vacciner, og der er håb om, at vi muligvis har en vaccine ved udgangen af dette år," siger WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus. | Foto: Christopher Black/Reuters/Ritzau Scanpix

Verdenssundhedsorganisationen WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, opfordrer til solidaritet og politisk engagement fra alle ledere for at sikre en ligelig fordeling af vacciner mod covid-19, når de en dag bliver tilgængelige.

"Vi har brug for vacciner, og der er håb om, at vi muligvis har en vaccine ved udgangen af ​​dette år. Der er håb," sagde Tedros til direktionen i Verdenssundhedsorganisationen under et bestyrelsesmøde tirsdag, ifølge Reuters.

Det to dage lange møde skulle undersøge, hvilke globale svar på pandemien, der kan være, og bud fra Tyskland, Storbritannien og Australien, til reformer, der kan styrke FN-agenturet, kom blandt andet frem.

I øjeblikket er ni vacciner er under udvikling i det globale vaccineinitiativ Covax, der er delvist funderet i Verdenssundhedsorganisationen, og som sigter mod at kunne distribuere 2 milliarder doser inden udgangen af ​​2021.

Blandt vaccineudviklerne er medicinalselskabet Astrazeneca i samarbejde med Oxford University, ligesom tyske Biontech er godt på vej sammen med amerikanske Pfizer.

Vi har brug for vacciner, og der er håb om, at vi muligvis har en vaccine ved udgangen af ​​dette år. Der er håb.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør i WHO

Opfordringen til solidaritet på bestyrelsesmødet i WHO mindede om opsangen, generaldirektør gav i august, hvor WHO-chefen opfordrede en række lande til at tænke mindre på sig selv i deres iver efter at sikre leveringer af mulige coronavacciner.

"At handle strategisk og globalt er faktisk i alle landes nationale interesse. Ingen er sikre, før alle er sikre," sagde WHO-chefen.

Blandt andre Tyskland, Frankrig, Italien, Holland, Storbritannien og USA har allerede indgået aftaler om at købe doser af vacciner, som er under udvikling, hvis de bliver godkendt til brug mod coronavirus.

Og EU-Kommissionen har indgået en aftale med den britiske medicinalvirksomhed Astrazeneca om at købe 300 millioner doser af en vaccine mod covid-19, hvis vaccinen bliver udviklet.

EU-Kommissionen vil købe doserne på vegne af de 27 medlemslande, hvis selskabets vaccine viser sig sikker og effektiv.

Også Sanofi og GSK har Kommissionen indgået forhåndsaftale med, og den sikrer, at ca. 2 mio. danskere kan blive vaccineret med selskabets bud på en coronavaccine, hvis den viser sig effektiv.

EU-aftale med Sanofi-GSK sender 3,7 mio. vaccinedoser til Danmark

Sanofi og GSK får ordre fra EU på op til 300 mio. doser coronavaccine

WHO kritiserer lande for at hamstre mulige coronavacciner 

Modtag nyhedsbreve fra MedWatch

OBS: Det er gratis at modtage nyhedsbrevet.

Mere fra MedWatch

Job

Se flere jobs