Vis det fulde website

MedWatch

Sahvas resultat vokser – leverer overskud for syvende år i træk efter redningsaktion

Medicoselskabet Sahva hævede sit resultat med 22 pct. sidste år og tilføjede endnu et lykkeligt kapitel til historien om selskabet, der har gjort comeback efter en krise for syv år siden. Trods corona forventer selskabet også et lille overskud i år.

René Engskov, adm. direktør i Sahva. | Foto: Stine Bidstrup/ERH

Når René Engskov, manden der satsede sit hus og sin pensionsopsparing på at opkøbe det kriseramte medicoselskab Sahva i 2013, bladrer gennem det seneste årsregnskab fra selskabet, kan han glæde sig over endnu et bevis på, at hans mission om at omdanne firmaet til en succesforretning er lykkedes.

Sahvas årsregnskab viser således et overskud på 17,9 mio. kr., hvilket er 22 pct. mere end året før og tæt på det bedste resultat siden René Engskovs redningsaktion.

Forklaringen på det gode resultat er, at der er kommet ro på forretningen, fortæller ejerlederen.

"Der er ikke én ting, der har gjort det. Vi har en solid og stabil udvikling, hvor vi stille og roligt sætter nye initiativer i søen, som vores kunder tager godt imod, og hvor vi vinder nogle kontrakter," siger René Engskov til MedWatch.

Vi har en solid og stabil udvikling, hvor vi stille og roligt sætter nye initiativer i søen.

René Engskov, adm. direktør i Sahva

Sahva producerer ortopædisk udstyr som benproteser, fodindlæg og bandager og driver 40 klinikker landet over, hvor kunder kan bestille skræddersyede hjælpemidler til deres skavanker.

Virksomheden har en snart 150 år lang historie, men oplevede efter finanskrisen en række dårlige år med tunge underskud og en fejlslået salgsproces. Derefter solgte den tidligere ejer, Tryghedsgruppen, virksomheden til daværende adm. direktør René Engskov, der som nævnt satsede sit levebrød på at vende skuden.

Siden da er krisen afblæst og Sahva har leveret overskud i alle syv år, der er gået, siden René Engskov overtog forretningen.

Butikker lukket i vækststrategi

Mens overskuddet altså vokser hos Sahva, så falder omsætningen til 287 mio. kr. mod 294 mio. kr. året før.

Det skyldes, at Sahva indtil for nylig drev en række detailbutikker, der som en del af selskabets vækststrategi nu er lukket.

"Vi lukkede den detailagtige del af vores forretning, fordi vi vil fokusere på at være en sundhedsfaglig virksomhed. Vi har svært ved at holde en lige så høj sundhedsfaglig tilgang i et detailkoncept, som vi kan i et klinikkoncept," siger René Engskov.

"Hos klinikkerne kommer folk med tidsbestilling og har en aftale med en kvalificeret behandler, mens man i butikken kommer ind fra gaden, som man gør i enhver anden butik. I vores butikker havde vi hovedsageligt sunde sko og fodindlæg, som var mere standardiserede, hvor vi i klinikkerne laver individuelt fodtøj og fodindlæg," forklarer han videre.

Lukningen af Sahvas butikker har kostet omsætning for cirka 25 mio. kr., siger René Engskov, men han forventer, at selskabets omsætning fremover vil stige igen.

Det kommer dog ikke til at ske i år på grund af et vist vilddyrsmarked i Wuhan.

Tomme klinikker

Da coronavirussen kom til Danmark og lukkede landet ned i foråret, blev Sahvas klinikker forvandlet til tomme lokaler.

"Vi blev ramt vanvittigt hårdt i april, maj og juni. Folk blev hjemme for en sikkerheds skyld, selv om de egentlig havde behov for at få kigget på nogle ting. Vores klinikker blev totalt tømt," siger René Engskov.

På kort tid modtog Sahvas klinikker 6000 aflysninger fra kunder.

"Vi stod uden nogen kunder i vores klinikker overhovedet," siger René Engskov.

Vi blev ramt vanvittigt hårdt i april, maj og juni. Folk blev hjemme for en sikkerheds skyld, selv om de egentlig havde behov for at få kigget på nogle ting. Vores klinikker blev totalt tømt.

René Engskov, adm. direktør i Sahva

Det store omsætningstab under forårets coronakrise kommer Sahva ikke til at indhente, siger ejerlederen, der derfor kalder 2020 for et "mellemår, vi bare skal have overstået."

"Vi kan simpelthen ikke nå at indhente det tab, vi har haft, dels fordi, vi ikke har kapacitet til det, men også fordi, det coronatryk, der stadig er på samfundet, gør, at nogle mennesker stadig vælger at holde sig lidt isoleret," siger René Engskov.

Selskabet har undgået coronafyringer takket være lønkompensationsordningen, fortæller René Engskov. Han forventer stadig, at selskabet kan undgå et underskud i 2020 af samme årsag, og fordi selskabet har sparet udgifter til seminarer, efteruddannelse, rejser og udviklingsprojekter.

"Men det bliver ikke et sjovt år. Forhåbentlig kan vi se frem til en positiv forretning i 2021 igen," siger René Engskov.

Udnytter tiden

Sahva har forsøgt at få det bedste ud af nedetiden under coronakrisen og har derfor benyttet anledningen til at gennemføre digitaliseringsprojekter, der skal forbedre forretningen i fremtiden.

Selskabet er i gang med at digitalisere hele det system, der træder i kraft, når selskabet på sine klinikker tager mål til skræddersyede hjælpemidler.

"Når vi er sammen med vores kunder i vores klinikker, så bliver måltagningen forenklet og kvalitetssikret med digitale værktøjer, og det gør hele den efterfølgende bestilling, produktion og færdiggørelse også," siger René Engskov.

Han forventer, at det vil løfte væksten fremadrettet, ligesom han fortæller, at tidligere digitaliseringsprojekter har bidraget til det gode resultat i 2019.

"Det er det spor, vi fortsætter ned af," siger René Engskov.

Sahva blev stiftet for 148 år siden i 1872 af pastor Hans Knudsen som Samfundet og Hjemmet for Vanføre, der senere blev sammentrukket til Sahva. Selskabet var eget af sin egen fond, Sahva Fonden, indtil 2008, hvor det blev overtaget af Tryghedsgruppen, der ejer forsikringsselskabet Tryg.

Medicochef satsede huset og sin datters opsparing – nu ruller millionerne ind 

Modtag nyhedsbreve fra MedWatch

OBS: Det er gratis at modtage nyhedsbrevet.

Mere fra MedWatch

Job

Se flere jobs